Faktorer som krävs för en 100 Bagger
- Tillväxt! Utan tillväxt i EPS kommer man aldrig kunna få 100x, hur billigt man än köper. I de allra flesta fall krävs en tillväxt i topline också på minst 10%. Det finns undantag som lyckats förbättra marginaler samt använda kassaflöden till återköp på bra nivåer, dessa är dock få.
- Lång holding period. De allra flesta 100 Baggers tog runt 30 år att bli det (motsvarande knappt 17% årlig avkastning). I vissa unika fall gick det så fort som 10 år eller ännu kortare, men 20-30 år får man räkna med om man inte lyckas pricka typ Amazon i ett tidigt skede. Denna faktor är otroligt viktig och författaren spenderar mycket tid kring detta då det är här de allra flesta kommer misslyckas. De flesta säljer av alldeles för tidigt, och vem skulle inte vara lockad att sälja efter 10x eller 20x? Dessutom präglas dessa 20-30 års perioder av volatilitet där det ofta funnits rejäla nedgångar. Jag tror att de flesta, inklusive jag själv, skulle sälja i ett scenario där man fått 10x, sedan kommer en nedgång på 40%, och sedan återhämtar sig aktien igen, av rädsla för ytterligare en nedgång. Rådet författaren ger är en s.k. "coffee can approach" efter ett case där man testade vilken avkastning man hade fått om man köpt en bunt aktier i kvalitetsbolag och lagt dem i en kaffeburk och låtit dem stå orörda i några decennier. Några aktier gick förstås riktigt illa, men några blev 100 Baggers och burken som helhet slog index. Att hålla fingrarna borta är ett måste för att ränta på ränta-effekten ska få göra sitt jobb i en enskild aktie, och för att inte sälja bra bolag pga psykologiska skäl.
- Ofta behövs en double whammy genom de s.k. "twin engines" - EPS-ökning och uppvärdering. En "klassiker" är 3x uppvärdering på 30x EPS-ökning. Typ P/E 10 till P/E 30, men det finns även extrema case där P/E gått från 3 till 30 och EPS "bara" ökat 10x. Det finns dock många exempel där man fått 100x om man köpt snabbväxare till "fair" värderingar men i de flesta fall är det en kombo av tillväxt och uppvärdering som gett 100x.
- Ej large cap. Ingen 100 Bagger var en large cap innan de blev 100 Baggers och det är i princip omöjligt att att bolag som värderas till tiotals miljarder kan bli 100x större. Dock behöver man inte bara leta bland micro cap. Medianbolaget bland listan på 100 Baggers hade en försäljning på USD 170m och en market cap på USD 500m vid inception, vilket inte är jättelitet. Medianbolaget var alltså inte några startups. En annan intressant aspekt är att värderingen av medianbolaget vid inception var ganska hög på 3x sales.
Bonusar - good to have
Utöver ovanstående "måsten" finns några andra faktorer att hålla utkik efter:- Leta efter stabil och hög ROE (helst över 20%) och track record av att man kan återinvestera vinsterna till denna ROE. Det är denna typ av compounding som ger enorm effekt på lång sikt. Berkshire Hathaway är förstås guldstandarden som compoundat runt 20% i 50 år.
- Owner-operators (dvs där VD/Styrelseordförande äger stor del av bolaget) är guld värt då deras intressen är aligned med dina och de kommer knappast göra något för att riskera hela bolaget.
- Titta bortom redovisningen. Ett exempel är Amazon med lövtunna marginaler och skyhögt P/E. Men drar man bort R&D har de en marginal på 10% snarare än 1%. R&D tas som en expense men är egentligen en investering i tillväxt.
Det är givetvis bäst med hög tillväxt och lågt P/E för att få double whammy men det funkar även med hög tillväxt och ok P/E. Peter Lynch ger i sin bok som exempel att ett bolag med 20% tillväxt och P/E 20 är ett bättre köp än 10% tillväxt och P/E 10. Även om P/E krymper till 10 på 20%-växaren blir det en bättre investering på 10 års sikt (dock ej på 5 års sikt). Eftersom vi talar om att titta framåt under en lång period är det väldigt viktigt att förstå businessen och förstå vad som driver tillväxten då det gäller att den håller i sig under en längre tid för att ge en 100 Bagger och även motivera ett högre pris.
Slutsatser
Jag rekommenderar starkt boken som ett komplement till de mer klassiska "måste läsa"-böckerna. Boken ger inga jättestora "aha-upplevelser" men den ger lite nya sätt att se på saker och en hel del små visdomsord här och var då författaren gillar att citera kloka och duktiga investerare. Det jag tar med mig från boken är en ännu starkare övertygelse att buy and hold verkligen betyder buy and hold om man hittar ett riktigt bra bolag, samt att komma ihåg att gräva djupare bortom P/E och förstå hur affärsmodellen genererar kassaflöden och till vilken avkastning dessa kan återinvesteras till på lång sikt. Det är lätt att titta på ett bolags historiska tillväxt, men med tanke på att det ofta krävs en väldigt lång holding period för att få en rejäl ränta-på-ränta effekt så måste ett bolag kunna generera tillväxt i decennier framåt, vilket i de flesta fall innebär att de måste kunna återinvestera sina vinster till en bra avkastning. Detta menar författaren bara går om man har en moat. Jag tycker dock moat är ett lite överanvänt uttryck och jag tror att de flesta har väldigt svårt att verkligen identifiera en tvättäkta moat. Jag kommer nog behandla ämnet i ett framtida inlägg men nöjer mig här med att säga att det viktiga är att förstå affärsmodellen.Själv kommer jag inte byta investeringskriterier eller enbart börja jaga 100 Baggers efter att ha läst boken, men jag kommer alltid ställa mig frågan om en investering har potential att bli en 100 Bagger. Om inte det så kanske en Tenbagger? Om så är fallet så finns inget annat alternativ än buy and hold. En annan lärdom jag tar med mig är att dessa aktier gick att hitta i alla marknader. Även i den mest övervärderade marknad finns det bolag som kan ge riktigt bra avkastning på sikt, även om de blir svårare att hitta.
Potentiell 100 Bagger: General Finance Corp
Ett bolag författaren nämner kort i boken är General Finance Corp (GFN). Jag har gjort en analys på bolaget och stämt av den med författaren och kommer återkomma till den nästa vecka eftersom det blir ett för långt inlägg annars. Under tiden kanske de som har tid och intresse vill ha en liten utmaning? GFN ser inte bra ut om man bara screenar nyckeltal och aktien har tappat mycket pga oljepriset (en av de större kundsegmenten är oljebolag). Men hur ser det ut om man tittar bortom redovisningen? Frågorna är:- Vilken rate kan GFN långsiktigt compounda på som bolag, dvs oavsett aktiens värdering?
- Vad kan man vänta sig för avkastning på sikt som investerare i aktien givet dagens pris?
En ledtråd: Titta på kassaflöden!
Skriv gärna era slutsatser här nedanför så återkommer jag med min analys nästa vecka.
Hej,
SvaraRaderaUrsäkta denna kommentar. Den är småaktig med tanke på all substans du delat med dig av genom åren.
Du återger dock ett oerhört vanligt räknefel. Ledarskribenter, bloggare, politiker, grannar. Alla gör de samma tankefel...
När någonting tiofaldigas är den procentuella ökningen inte 1 000 procent (rätt svar är en ökning med 900 procent). En hundralapp som fyrfaldigas har inte ökat med 400 procent (rätt svar är 300 procent).
En ökning med 100 procent är en fördubbling (hundra kronor blir 200 kr).
En ökning med 200 procent är ett trefaldigande (hundralappen växer till 300 kr).
En ökning med 1 000 procent motsvarar ett elvafaldigande av det ursprungliga beloppet (hundralappen blir 1 100 kr).
Ursäkta än en gång!
Med vänlig hälsning
Carolus
Helt rätt Carolus och inte alls småaktigt. Ganska pinsamt att man själv missar det, förmodligen för att det är så ovanligt att faktiskt se en sådan avkastning samt att iaf jag tänker i termer av att 10x=1000% av originalbeloppet men det är ju som sagt inte samma sak som en ökning med 1000%.
RaderaBra genomgång och sammanfattat!
SvaraRaderaMycket intressant bok som fastnar i tankarna. Har inspirerats av den i form av att jag letar mer och mer efter vissa egenskaper hos de bolag jag investerar i. Boken kan vara ett direkt skäl till att jag inte minskat i Savaria.
Håller på att filar på utförligare checklistor och då finns boken i tankarna.
Se även ett poddinlägg för de som mer gillar att lyssna istället för läsa: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/09/att-leta-efter-mangdubblare.html
Och till din fråga... inte en susning. Kollar man på totalavkastning så ligger de på -4% per år de senaste 10 åren. Ser inte ut som ett fantastiskt bolag alls och free cash flow är negativt, vid en snabb titt. Men jag utgår från att det ändå finns något där, och ser fram emot analysen :)
Hade missat ditt inlägg faktiskt! Verkar som vi hade samma behållning av boken!
RaderaGFN ser mycket riktigt inte bra ut på pappret, men börjar man separera tillväxtinvesteringar från de investeringar som behövs för steady state (hint, containrar kräver inte mycket upkeep) så ser det bättre ut. Dock inte superbra, men betydligt bättre. Återkommer som sagt!
här har du 3 amerikanska potentiella 100 baggers, Tickers : AFSI, HCI, OXBR...kolla upp dom om du vill.
SvaraRaderaAFSI äger jag faktiskt redan :) Ska kika på de andra - tack för tipset!
SvaraRadera