måndag 29 maj 2017

Uppföljning - Lyckades jag hålla nere kostnaderna?

För dryga halvåret sedan bestämde jag mig för att börja hålla bättre koll på mina kostnader. Tänkte att dettta är ett bra tillfälle att följa upp på budgeten och kommentera lite. Här nedan ligger budget mot utfall (snittat över senaste månaderna). Siffrorna är månadssiffror.


Kategori Budget Utfall
Bostad 3,700kr 3,576kr
Dagligvaror/Livsmedel 3,500kr 3,289kr
Take-away 500kr 834kr
Restauranger/Cafe 500kr 1,117kr
Resor 1,650kr 4,044kr
Prylar 150kr 700kr
Kläder 500kr 200kr
Studielån 650kr 650kr
Dagis 650kr 650kr
Barnkläder 500kr 456kr
Gym 450kr 450kr
Hygien 450kr 300kr
Nöjen 400kr 488kr
Kosttillskott 300kr 100kr
Saker till hemmet 250kr 200kr
Frisör 250kr 200kr
Kollektivresor 150kr 150kr
El 150kr 208kr
Övrigt 300kr 1,189kr
Totalt 15,000kr 18,800kr

Vissa poster är enkla att budgetera då det är fasta kostnader, så dem behöver vi inte kommentera vidare. De största påverkbara budgetposterna är dagligvaror, restauranger/café, take-away samt resor, prylar och kläder.

Dagligvaror & take-away

Jag (eller snarare familjen) ligger strax under budget vad gäller dagligvaror. Dock bör man väga in take-away i detta eftersom vi ofta väljer hämtmat istället för att laga själva, vilket sänker notan för dagligvaror men ökar den för take-away. Totalt ligger dagligvaror och take-away på utfallet 4100kr jämfört med budgeterade 4000kr. Notera att detta är min andel av totalen, dvs familjens nota ligger på 8200kr/månad. Jag är hyfsat nöjd med detta. Vi äter gott, nyttigt, mycket ekologiskt, och lättlagat men försöker alltid få värde för pengarna och slå till vid extrapriser och äta efter säsong. Skulle vi toksnåla skulle vi säkert kunna halvera denna kostnad men då få spendera mer tid i köket, vilket inte är prio nu. Sedan erkänner jag att det är en del fusk i denna siffra. Både jag och frun käkar lunch ute varje dag för rikskort som arbetsgivaren sponsrar som inte är med i ovan budget (typ 1700kr/månad per skalle) och dagis står för barnlunch 5 dagar per vecka :)

Restauranger/café

Detta är en kategori som brukade bränna hål i plånboken när man var ung, men småbarnslivet gör att man kommer ut max någon gång i månaden. Var sak har sin tid, men detta är en kategori jag gärna spenderar på om det innebär att man kan umgås med nära och kära och njuta av livet och god mat och dryck tillsammans. Därför har jag i princip aldrig tackat nej till ett sådant tillfälle av pengaskäl och jag noterar att min budget på 500kr/månad inte var realistisk. Stockholm är dyrt och då större delen av min umgängeskrets är mitt uppe i karriären så blir det oftast inte på den lokala kinakrogen eller ölhaken kring Fridhemsplan man träffas, utan det ska drickas hantverksöl för 90kr och ätas mellanrätter för 200kr styck (där minst 4st krävs för mättad). Nåväl, jag noterar att varje gång jag är ute på restaurang i Stockholm så är det knökfullt nästan överallt. Det är här Stockholmarna tycks spendera sina pengar när boräntorna är betalda.

Prylar & Kläder

Kläder har jag lyckats hålla mig från att handla mer än lite nödvändiga saker. Har garderoben full med kvalitetskläder och skor som håller måttet fortfarande. Prylar däremot är svårt att motstå. Jag är en hörlursmissbrukare och har tagit det strategiska beslutet att "investera" i trådlösa hörlurar. Givetvis behövs ett par in-ear och ett par over-ear. Total kostnad 4300kr :( Mina älskade gamla B&W P5 som fortfarande är fantastiskt vackra och låter perfekt ligger numera oanvända tillsammans med mina RHA MA750i och B&O H2 och samlar damm och påminner mig om att hörlurar inte har något andrahandsvärde.

Resor

Även här missbedömde jag grovt kostnaden för resor. Dels gör vi många flygresor inom Sverige per år för att hälsa på släkt. En sådan resa landar på minst 4000kr för familjen även om man är ute i god tid. Utöver detta har vi redan bokat och delvis betalat två utlandsresor som sker i sommar, varav den ena är svindyr (USA). Över året hamnar nog snittet därför lite lägre, men jag kan konstatera att här går det åt pengar. Även här kan man naturligtvis spara rejält genom att välja billigare destinationer och tider på året och enklare boenden, eller helt enkelt resa mindre, men även här känner jag starkt att man bara lever en gång och så länge man njuter av resorna så finns ingen anledning att snåla eller avstå bara för att spara pengar, samtidigt som man förstås får se till att man får värde för pengarna.

Övrigt

Övrigt är en catch-all-kategori där jag initialt tänkte att typ hemförsäkring och TV-avgift skulle hamna. Nu lade jag istället hemförsäkringen på boende och utfallet i Övrigt består till största del av presenter, något jag inte ens hade tänkt på när jag budgeterade. Men julklappar och födelsedagspresenter samt småpresenter när man är bortbjuden kostar faktiskt en del. Närmare bestämt ca 1000kr/månaden.

Slutsatser och reflektioner

Under oktober-december efter att jag skrivit inlägget jag länkade till ovan och lagt en budget var jag riktigt taggad och började ifrågasätta all konsumtion och jagade extrapriser och snålade en del. Det var roligt att ha ett mål och att följa upp. Men snabbt märkte jag att jag inte trivdes med att ha dåligt samvete så fort man köpte en Ben & Jerry eller gick ut och åt med vänner. Så ganska snabbt beslutade jag att inte snåla på denna typ av saker, och om det nu kostar en tusing extra i månaden så får det väl göra det. Jag tycker inte heller om att vara familjens polis som försöker få folk att inte slänga mat eller köpa onödigt dyra livsmedel, men någon måste ju hålla lite ordning och reda. 

Jag känner att jag nu hittat en balans i konsumtionen där jag inte känner mig det minsta berövad samtidigt som jag känner mig lite ekonomisk och ansvarstagande genom att inte bara konsumera slentrianmässigt. Någonstans kring 20 000kr/månad verkar vara en rimligt nivå att sikta på i framtiden för att ha lite säkerhetsmarginal. Detta påverkar i sin tur hur stor portföljen behöver vara för att slippa jobba. Jag tjänar ganska bra och har en hyfsat stor portfölj så redan idag skulle jag kunna klara mig fint genom att jobba typ 1-2 dagar i veckan och fortfarande ha en växande portfölj. Samtidigt drivs jag av att fortsätta spara rejält, men nysparandet börjar ha allt mindre effekt på portföljen jämfört med avkastningen. Jag trivs hyfsat bra med jobbet men känner att tiden börjar bli mogen för att göra annat än att jobba för en lön. Men det är svårt att bara säga tack och hej och tacka nej till en massa pengar varje månad. Vi får se. Portföljen har iallafall gått ganska fint i år, vilket jag får återkomma till i framtida inlägg.

4 kommentarer:

  1. Snacka om att lycka genom konsumption är relativt!

    Själv har jag och min sambo sammanlagt lika mycket utgifter som du har på egen hand +-1000kr, och då är vi ändå väldigt nöjda med våra liv med ny bil, bostad, verktyg, teknik, och dylikt.

    Förmodar att vi är lyckligt lottade (ekonomiskt) genom att inte känna något större behov av att gå på restaurang/café. Att laga och äta en fin frukost på helgen är något vi tycker görs bäst hemma i vårt eget kök =)

    SvaraRadera
  2. Jag har också 20 000SEK/mån som riktmärke även om jag normalt sett har utgifter på ca 13-14000 SEK/mån. Dock vore det bättre med runt 25-30K/mån för att ha marginal för utdelningssänkningar under lågkonjukturer. Sen vill man även kunna ha marginal för resor, ny frys osv ;)

    Dock ett problem för framtiden :)

    SvaraRadera
  3. Intressant att läsa hur andra lägger upp sin budget. Några spontana kommentarer som jag kommer att tänka på:

    - Du skriver att ni "ofta" äter hämtmat, men har ändå bara budgeterat för 500 kr. En familjepizza ligger väl på en 180 kr, en thai-takeaway på ca 100, Big Mac & Co 89 spänn osv. Blir inte mycket hämtmat för den summan. När jag läser ofta tänker jag flera gånger i veckan... :)

    - Shit vad mycket pengar ni lägger på presenter. 12000 kr om året. När vi ska gå ut och äta hos en bekant (händer sällan, barnfamiljer verkar inte ha så mycket tid att bjuda hem varandra hehe) brukar jag ta med en flaska vid för 70-80 spänn, det tycker jag minst hör till. När vi bjuder på middag brukar vi få typ hemlagad marmelad, en chokladask eller ingenting. Kanske har vi snåla bekanta...

    - Lyxigt med gratis lunch, men blir ni inte förmånsbeskattade för det?

    - Ni ska vara glada för låga elkostnader och låg dagisavgift. Vi betalar det dubbla för dagis och har budget för 1200 kr i elkostnad per månad.

    Kul att läsa sammanställningen, gå gärna in på vår blogg och kommentera, där finns bl.a. vår månadsbudget sammanställd, vi ligger väldigt lika trots olika livsstilar. https://snalgrisen.blogspot.se/

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Har nu lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html

    Hälsar Seglarn

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.