Har under en längre tid haft en negativ känsla kring Apple. Dels har jag som kund känt att deras produkter tappat magin - hårdvaran är inte längre klockren, mjukvaran har tappat enormt i användarvänlighet i takt med att komplexiteten ökat, iCloud är mycket sämre än Googles tjänster, Apple Music klart sämre än Spotify, etc. Apple börjar kännas som de är "spread out too thin" och även hardcore Apple-fans som Marco och Gruber klagar på mycket. Bara det faktum att man fortsatt sälja iPhones med 16gb ända tills lanseringen av iPhone 7 är i min mening fruktansvärt kundfientligt. Har tappat räkningen om antalet support-ärenden till föräldrar, svärföräldrar och andra "vanliga" människor som jag fått ägna mig åt för att de fått meddelande om att lagringsutrymmet är fullt.
Nåväl, detta om själva kundupplevelsen. Jag tror ju fortfarande på Apple som unikt bolag som förmodligen fortsatt kommer överraska oss positivt i framtiden med "the next big thing". Men på medellång sikt är det väldigt svårt att se var tillväxten ska komma ifrån. iPhone 7 verkar hittills ha mottagits väl, och förmodligen fortsätter iPhone vara en kassako en lång tid framöver. Dock är smartphone-marknaden mättad och ASP blir svårt att höja medan Samsung och Android kommit (nästan) ikapp design- och användarvänlighetsmässigt. Det är en helt annan situation än 2011 när jag gick in i Apple och smartphones fortfarande växte och Apple var ohotat bäst och man inte ens fanns i Kina. Apple Watch verkar sälja väl och kommer nog växa på ganska bra, men inte med de volymer eller ASP som iPhone åstadkommit. iPad krymper eftersom folk inte uppdaterar dem särskilt ofta. Varken Macbooks eller iPads har fått uppdateringar på väldigt länge (bortsett från iPad Pro) så man undrar lite vad Apple har för strategi och vad de lägger sina resurser på. Services är enda området som växer ordentligt, men från en låg nivå, och mer som en middle-man som tar betalt för distribution - Apples egna tjänster är undermåliga och börjar snarare bli en anledning att INTE välja Apples ekosystem snarare än tvärtom.
Värderingsmässigt känns P/E 10 fortfarande för lågt, men det är denna nivå som Apple legat kring under lång tid nu med undantag för stora fluktuationer - kursen har på sikt drivits av EPS-ökning snarare än uppvärdering. På EPS 8-9 USD och den kassa man har är en rimlig värdering fortfarande 120-130 USD. Idag står Apple i 115 USD efter att ha klättrar på kort tid från 92 USD och jag känner att jag visserligen är feg, men började få mer och mer svårt att känna mig trygg och lugn med att ha 20% av portföljen i Apple.
Det är fortfarande osäkra tider och jag gillar tryggheten i att ha en rejäl kassa och att inte ha för stor andel av portföljen i Apple. Jag tror och hoppas ju fortfarande på att Apple fortsätter lansera nya superhits, men kan inte längre rak i ryggen och tryggt put my money where my mouth is, utan håller kvar ett rimligt "bet" på Apple motsvarande typ 10% av portföljen.
Snyft, det känns lite som en skilsmässa :( Det var en bra resa vi hade Apple (+108% mot snittköpkurs), men nu har vi vuxit ifrån varandra. Du är fortfarande min favorit och jag hoppas du fortsätter utföra stordåd!
"Dock är smartphone-marknaden mättad" Hur tänker du här? Tillväxten har precis börjat.Hela Asien och Latinamerika har fortfarande en mindre andel smart phones. Med framtida tillväxt till följd.
SvaraRaderaTillväxten har mattats av rejält och i segmentet som växer nu handlar det främst om late adopters som väljer billiga alternativ. Här finns mycket matnyttig info: http://www.kpcb.com/internet-trends
RaderaApple satsar fortfarande på Indien och det finns potential där men det är en väldigt svår marknad av en rad anledningar.
Jag minskade också ner mitt innehav med 40% efter senaste rusningen. Förutom dina aspekter som jag delar så tycker jag även att ledningen ink. VD's försäljning av stora delar av sina aktieinnehav känns lagom roligt.
SvaraRaderaJag väljer oftast att inte tolka in alltför mycket i insiderförsäljningar. Ibland är det stor röd flagga, men kan ärligt säga att om jag var hög chef på Apple skulle även jag sälja en del aktier även om jag trodde på bolaget. En stor del av deras kompensation består av RSU som det gäller att sälja av när man väl får göra det för att få ut cash.
RaderaDet låter som ett klokt beslut! Tio procent är min övre gräns för enskilda innehav förutom investmentbolag som får utgöra en större del i portföljen. Hur ser din portfölj ut i övrigt och hur har den förändrants under tiden bloggen vilat?
SvaraRaderaVänlig hälsning
Har också en gräns på 10% som i dagsläget endast bryts av H&M. Portföljrapport bör komma nästa vecka!
Radera