Något som dock är intressant är bolag som ABB. Det kommer att finnas ett enormt behov av att uppgradera transmissions- och distributionsnäten i alla delar av världen de kommande decennierna. Nya smarta nät måste till för att klara av t.ex. solkraft och vindkraft, eftersom de som bekant inte kan producera el stabilt dygnet runt. Det finns även storslagna planer på enorma solanläggningar i öknen, där elen som produceras via ABBs senaste HVDC-kablar ska nå Europa. Dessa är bara några argument för varför ABBs produkter kommer att vara efterfrågade under en lång tid framöver. ABB är som bekant marknadsledande i kraftöverföring och jag har av denna anledning länge velat äga en del av bolaget.
Problemet är att ABB i min mening är dåligt styrt och aktieägarovänligt. Låt mig ta några exempel:
- ABBs VD tillhör de bäst betalda på börsen – han fick t.ex. en signing-bonus på ca 100mkr när han tog jobbet 2008. Den typen av ersättningar anser jag är nästintill ren stöld från aktieägarna. Men Investor verkar tycka om att betala sina chefer höga ersättningar utan definierade krav på motsvarande motprestation..
- Efter att ha samlat på sig en enorm nettokassa på 6mdr USD har ABB nyligen börjat sätta sprätt på pengarna genom två förvärv för vilka de betalat 3-4x försäljning och P/E>50. Knappast någon margin of safety i sådana köp. Sådana köp signalerar att bolagets VD är en imperiebyggare som hellre samlar pengar och köper dyra bolag än att leverera avkastning till sina aktieägare. Minns ni Percy Barnevik…?
- Insiders skvallrar gärna om en viss ineffektivitet i ABBs organisation. Warren Buffett skulle kalla detta ‘the institutional imperative’:
“(1) As if governed by Newton's First Law of Motion, an institution will resist any change in its current direction; (2) Just as work expands to fill available time, corporate projects or acquisitions will materialize to soak up available funds; (3) Any business craving of the leader, however foolish, will be quickly supported by detailed rate-of-return and strategic studies prepared by his troops; and (4) The behavior of peer companies, whether they are expanding, acquiring, setting executive compensation or whatever, will be mindlessly imitated. Institutional dynamics, not venality or stupidity, set businesses on these courses, which are too often misguided.”
Ovanstående citat passar ganska väl på bolag som ABB som ser ut som ballonger organisatoriskt med en massa mellanchefer med höga löner och tvivelaktiga rollfördelningar. Hoppas jag inte trampar någon ABB-anställd läsare på fötterna, naturligtvis finns det massor med duktiga människor inom ABB – jag talar om organisationen som helhet.
Naturligtvis har ABB även många styrkor; man är som sagt världsledande på områden som har framtiden för sig och som har ganska höga barriers to entry. Man har även höga ambitioner inom andra relaterade tillväxtbranscher som t.ex. förnyelsebar energi. Man har ett gott rykte, en stolt historia och kan rekrytera duktiga ingenjörer. Tyvärr väger detta lätt ur ett aktieägarperspektiv när bolagsstyrningen och användningen av aktieägarnas kapital ser ut som den gör.
Lägg till att ABB-aktiens värdering konstant är alldeles för hög. ABB värderas idag till drygt P/E 16 på 2009 års vinst och drygt P/E 20 på 2010 års förväntade vinst. Direktavkastningen i ABB ligger nästan aldrig över 3% och ROE når knappt upp till 20%. Aktien är alltså knappast något fynd och bolaget som sådant imponerar inte heller lönsamhets-, stabilitets- eller tillväxtmässigt, vilket skulle kunna motivera en högre värdering. Jag har även lite svårt för Investor som ägare. Min känsla är att de lever lite i det förgångna och tänker mer makt än avkastning, men detta är bara en känsla baserat på de uttalanden och affärer man gör och jag kan förstås ha fel.
Jag efterlyser härmed alternativ till ABB. Siemens är ju den största konkurrenten, men Siemens-aktien lider även den av en konstant övervärdering med P/E-tal långt över 20. Finns det någon klok läsare som har några tips?
Jag efterlyser härmed alternativ till ABB. Siemens är ju den största konkurrenten, men Siemens-aktien lider även den av en konstant övervärdering med P/E-tal långt över 20. Finns det någon klok läsare som har några tips?
Siemens är väl i princip skuldfritt? Dock har de dåliga marginaler och den turn-around som jag hoppades på när den nya ledningen tog över efter mutskandalen, har uteblivit. Därför sålde jag mina Siemensaktier.
SvaraRaderaGeneral Electric skulle jag för övrigt hålla mig långt borta från, det är mer ett finansbolag än ett ingenjörsbolag i dag. Tänk GE Money Bank *rysa*.
Vad gäller Investor läste jag årsrapporten i går, och fick intrycket att det mest var skitsnackande. Lite som en amerikansk rapport nästan, dock utan den förhatliga Form 10-K.
Jag har fått känslan att fokuseringen på private equity, Investor Growth Capital, EQT osv. mest handlar om att ge megalöner till folk i Wallenbergarnas nätverk som man gillar. På aktieägarnas bekostnad. Å andra sidan är rabatten typ 30-35 % nu.
Å tredje sidan har Investor nyligen gått ut och deklarerat att man har noll intresse för att bekämpa rabatten.
https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=144603
/Starvid
PS. I Investors årsrapport (sidan 14) har man ett antal jämförelsebolag vars utveckling man jämför med sina egna innehav. Dessa är för ABB Emerson, Schneider, Honeywell, Rockwell och Siemens.
SvaraRaderaMen är inte också Areva en ledande tillverkare av kraftledningar? Och skulle inte de sälja av den divisionen till någon för att få ner sin skuldsättning?
/Starvid
Aros Quality Group låter som något du borde kolla upp!Bolaget består även till vissa delar av avsålda delar från ABB...
SvaraRaderaLåt dig inte skämmas av att bolaget är noterat på pajastorget, det är ett seriöst bolag. Vädringen känns även tilltalande, om man jämför med andra verkstadsbolag. AQ klarade finanskrisen galant, i min mening ett litet och bort glömt kvalitetsbolag med goda tillväxt möjligheter.
Ett annat bolag man i alla fall kan titta lite på är österrikiska Andritz som tillverkar vattenkraftsturbiner och som köpt loss GE's vattenkraftsdel.
SvaraRadera/Starvid
Tack för tipsen båda!
SvaraRaderaStarvid, ska kolla närmare på bolagen du nämnt. Jag håller även med dig om investors PE-satsningar...
Fredrik, tyvärr vägrar jag i dagsläget att investera i bolag utanför den "riktiga" börsen eftersom jag inte har tillräcklig koll på reglerna och hur de efterföljs där samt storleken på bolagen, hur bra de än må vara. Men en vacker dag kanske man får tid att specialisera sig på mindre bolag..