fredag 7 maj 2010

Hur agera i börsnedgång?

Efter de senaste dagarnas kraftiga nedgång börjar paniken infinna sig hos många. Pessimisterna ser slutet på världen och sina förmögenheter och säljer i panik. Optimisterna tror inte att världen går under men undrar när de ska våga köpa aktier.

Själv tillhör jag optimisterna. Även om det tar emot att se sin förmögenhet krympa varje dag så är det bara att konstatera att bolagen man äger är friska och deras långsiktiga intjäningsförmåga ska inte påverkas vare sig om Grekland gick i konkurs eller om vartenda PIIGS-land fick problem med finansieringen. Visst skulle de kortsiktiga effekterna kunna bli riktigt brutala och leda till ytterligare kraftiga nedgångar i aktiekurserna, men att sälja bara för att man är rädd att kursen kan gå ner ytterligare på kort sikt kräver antingen någon slags spåkula om vad som händer imorgon och nästa vecka i världen och hur marknadens aktörer kommer att reagera på detta eller en helt otrolig analysförmåga. Eftersom jag varken har en spåkula eller kunskaper att göra kortsiktiga makro- och masspsykologianalyser ser jag alltså ingen poäng i att sälja aktier i friska bolag så länge värderingen inte vida överstiger det som är motiverat av bolagets långsiktiga intjäningsförmåga. Undantaget är naturligtvis om jag skulle behöva pengarna på kort sikt, men då skulle jag aldrig ha ägt aktierna från första början eftersom man aldrig ska investera pengar på lång sikt som man kan komma att behöva på kort eller medellång sikt.

Den stora frågan för mig och andra långsiktiga investerare som är nettoköpare (dvs att man kommer köpa mer aktier än man säljer) under de kommande åren är således när man ska köpa. Journalister tycker om att återge citat från diverse ”aktiestrateger”, där vissa kommer med fantastiska floskler som att man ”inte ska fånga fallande knivar” medan andra går på ”bottenfiske”. Men hur ska vi värdeinvesterare med lite egen analysförmåga agera när börsen faller handlöst? Ska vi fort som attan stoppa in all tänkbar likviditet vi kan frammana i våra favoritbolag nu när de blivit några procent billigare, eller ska vi vänta ytterligare tills värderingarna når ännu lägre? Jag anser att det här gäller att vara systematisk för att undvika beslut som baserar sig på magkänsla.

Syftet med att vara systematisk är alltså att undvika att låta känslor spela in i sina investeringsbeslut. Hur många av oss har inte i en börsnedgång undvikit att köpa en aktie för att man väntat på att kursen ska nå en magisk gräns som man räknat ut är en bra värdering där aktien är klart köpvärd? Risken är dock att just den aktien aldrig når just den magiska gränsen och undviker man då köp så riskerar man att missa en god långsiktig investering. En annan risk är att en massa negativa nyheter påverkar en så att man väljer att avvakta lite till trots att aktien nått kursen där man bestämt att man skulle köpa. Som Buffett sagt så är hans värsta misstag inte när han köpt aktier för dyrt, utan när han missat fantastiska affärer för att han fegat ur.

Att köpa aktier systematiskt för att undvika känslobaserade beslut kan t.ex. innebära att man köper regelbundet, exempelvis varje månad när man får lön. Man kanske väljer ett eller flera bolag man redan äger och vill öka i eller nya bolag som man vill äga, och bestämmer att man systematiskt kommer att öka i de bolagen varje månad, där fördelningen sker beroende på hur attraktiv värderingen är på respektive bolag. En sådan systematik fungerar utmärkt i såväl börsuppgång som börsnedgång eftersom den leder till regelbundna köp som görs på bestämda datum. Risken för att ens känslor spelar in och därmed påverkar timingen av ens köp minskar dramatiskt med en sådan systematik. Man slipper sitta och titta på börsskärmen varje timme och försöka få hjärnan att analysera vad som händer härnäst i världen och hur det kan påverka börserna och om man ska köpa idag eller om en vecka eller igår. Man sparar tid och energi och kan ägna sig åt att läsa på mer om bolagen man vill investera i och sedan när lönen kommer lägger man lugnt sin köporder och sover gott om nätterna.

Själv använder jag ovanstående systematik i mina aktieköp och det har fungerat utmärkt såväl i börsnedgång som börsuppgång. Jag började t.ex. köpa Swedbank redan sommaren 2008 när aktien stod i 100kr och jag tyckte att den var undervärderad. Jag gick inte in med allt jag ägde eftersom det fanns risk att saker skulle bli värre, utan började systematiskt köpa och fortsatte köpa med jämna mellanrum ända ner till botten runt 20kr och sedan en bit upp. Resultatet blev en rejäl mängd aktier till ett snittpris på 35kr (alla som köptes efter den första nyemissionen är preferensaktier). Visst, det första köpet var inte vältimat, men på det stora hela blev det en bra affär (jag har fortfarande inte sålt eftersom jag fortfarande anser att 100kr är undervärderat, även efter två nyemissioner). Med H&M var det tvärtom. Jag började köpa sommaren 2008 på drygt 300kr och hade tyvärr inte pengar när den stod under 300kr, men köpte på så gott jag kunde medan aktien steg och har idag en rejäl mängd aktier till en snittkurs på 340kr.

Ovanstående exempel är inte för att skryta, utan för att visa att det fungerar utmärkt att köpa regelbundet både i upp- och nedgång. Hade jag försökt tima mina H&M-köp och endast köpt t.ex. när aktien stod under 300kr hade jag förmodligen haft en mindre mängd aktier idag även om snittkursen varit lägre eftersom jag förmodligen inte kunnat köpa lika mycket pga likviditetsbrist när kursen var under 300kr och eftersom det fanns en massa andra aktier som var billiga och som lockade när det var som mörkast. Hade jag inte vågat köpa mina första Swedbank på 100kr hade jag kanske fegat ur och inte köpt alls när de hamnade i fritt fall. Eller så kanske jag hade köpt allt när den stod i 50kr om jag hade sparat likviditet för att göra ett storköp istället för att köpa regelbundet. Poängen är att jag inte vet hur jag hade agerat. Om jag inte haft en systematik i mitt köpande hade jag agerat efter känslor och som vi vet är känslor tyvärr ofta ganska irrationella, även om man kan motivera dem med en massa kloka argument och siffror.

Så mitt råd till er kära bloggläsare som är nettoköpare och känner er bekväma med att värdera bolag (dvs förmodligen alla!): Köp regelbundet om värderingarna är attraktiva, även om er känsla är att nedgången kan fortsätta!

6 kommentarer:

  1. Jag kör efter samma strategi. Handlar den 25e varje månad efter lön med samma summa! Kommer vara nettoköpare de närmsta åren så ser ingen anledning att ändra strategi. Jag har 8 bolag i portföljen och köper det av dom som för tillfället har bäst värdering enligt mig. Kommer antagligen att ge bra slutresultat.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra filosofi. Tänker tillämpa den på Ratos nu under Grekfrossan.

    //Roger

    SvaraRadera
  3. Det är nog bra att köpa regelbundet. Konjunkturen är ju på uppgång nu och då är det bara att köpa. Men det kan vara läge att sälja om några år innan konjunkturen vänder ner igen.

    SvaraRadera
  4. Jag har själv samma strategi, då jag var 18 började jag att spara ca 1100kr varje månad i bolag som är väl etablerade. HM, Coca-Cola och har även med Boliden som jag gillar starkt. Är nu 21 och har ökat denna summa med någon hundring till varje månad då jag tjänar lite mer pengar nu.

    Denna metod har hitills fungerat alldeles utmärkt. Och jag har inga planer på att sluta heller. Funderar dock på att börja studera om ca 2 år, men jag hoppas att jag kommer att ha råd att lägga undan lite under studietiderna ändå.

    SvaraRadera
  5. Oscar Lundberg
    Handlar du aktier för 1100 kr / månad?
    Måste ju bli jättehöga cortageavgifter, eller?

    SvaraRadera
  6. Oscar: Kul att läsa att du kommit igång i god tid med regelbundet sparande! Önskar att jag själv hade varit så klok när jag var 18. Visserligen gjorde jag mina första aktieaffärer i den åldern, men de var mer spekulativa i jakt på snabba pengar. De oundvikliga förlusterna som följde kombinerat med min ekonomiutbildning ledde till en tro på Efficient Market Hypothesis i närmare 10 år tills jag plockade upp "The intelligent investor" och såg ljuset..

    indexfond.se: Det där låter lite för mycket som teknisk analys i mina öron. Hoppas du lyckas med dina sälj-timingar, men jag själv vågar inte tima marknaden och skulle inte sälja en aktie enbart för att börsen och/eller konjunkturen befaras vara på väg ned.

    Anonym & Roger: Kul att ni tänker som jag och lycka till!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.